Smag til!

Det er nu ca 6 år siden jeg besluttede mig til at blive god til at lave mad, hvoraf mindre end 3 har været vegetariske. Det er først indenfor det sidste par måneder, at jeg selv synes jeg begynder at nærme mig målet. En helt afgørende forskel er, at jeg har indset den enorme betydning af en ordentlig tilsmagning.

Der har været en tid, hvor jeg pure nægtede at smage på min egen mad før den stod på bordet. Jeg fandt den halvt færdige ret ækel, og resultatet blev en lige så stor overraskelse for mig selv, som de andre ved bordet. Meget kan heldigvis redes med et greb i saltkarret. Senere vænnede jeg mig til dog at smage lidt til undervejs, så det i det mindste var nogenlunde tilpas.

For nylig forstod jeg med en virkelig aha-oplevelse, at ordentlig tilsmagning kan afgøre, om en ret bare er ok eller om den hæver sig op mod det sublime. Det tager ikke så lang tid at smage retten til, men det kræver stædighed og opmærksomhed: Når du mener at retten er færdig, så tag dig god tid til at smage på den. Skal den krydres en anelse mere? Mangler den et lille overraskende jag af styrke fra en knivspids chili? Skal en syrlig tomatret afbalanceres med en skefuld sukker? Den indiske ret, som du omhyggeligt har udvalgt krydderierne til, smager skuffende nok ikke af noget som helst. Men måske skal der blot en smule salt til, før alle duftene og den fint afstemte smag træder frem som ved magi.

Tilsæt det du tror der mangler, bland det godt og smag igen. Det er her stædigheden kommer ind i billedet. Bliv ved med at smage meget grundigt på din ret, og hvis du ikke er tilfreds, så prøv igen. Måske skal der mere af det samme i, måske er det noget andet der mangler. Bliv ved til du er tilfreds, og husk, at jo flere gange du prøver, jo bedre bliver du til at finde frem til hvad der mangler, og til at dosere smagen rigtigt.

Smag alting til: Smag på fyldet før du hælder det i tærten, på brøddejen før du stiller den til hævning. Husk, at hvis retten er sat sammen af flere dele, skal den smagsgivende del være stærkere. Dejen tager lidt af smagen fra fyldet i indbagte retter, så det skal smage stærkere. En sovs eller dressing kommer ofte på en neutral grønsag, og skal derfor også have en kraftigere smag end hvis den skulle spises alene.

Tilsmagning er en tidsmæssigt lille del af madlavningen, men al den møje du har lagt i tilberedningen kan være spildt med en dårlig smag. Efterhånden som du bliver bedre til at smage maden til, kan du til gengæld hurtigt opnå bedre resultater, og madlavningen blive en sanselig fornøjelse. Nyd det.

2 kommentarer to “Smag til!”

  1. Per Fogsgaard Says:

    Too right !
    Krudderier (friske som tørrede) er simpelthen GULD i ethvert køkkken/mit hemmmelige våben 😉

  2. Per Fogsgaard Says:

    sorry – krydderier – 🙂

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s


%d bloggers like this: