Smag

Også hvad smagen angår, er variation afgørende for oplevelsen af god mad. Sørg for at maden frembringer flere smagoplevelser efterhånden som den passerer hen over tungen. Selvom vi oplever at smagen befinder sig i munden, kan mundens smagsløg reelt kun opfange surt, sødt, salt og bittert, mens de øvrige smagsindtryk stammer fra lugtesansen. Sørg derfor for at maden er smagt til med i hvert fald de første tre, mens den bitre smag skal bruges med forsigtighed. Put en smule sødt i tomatsovsens syrlighed, en anelse salt i kagedejen, dryp citronsaft i spinatens bitterhed. Hvis en ret er kedelig, så er det let bare at hælde mere salt i, men husk at det lige så godt kan være en af de andre grundsmage, der trænger til at blive forstærket.

Ud over tungens fire smagsmuligheder er der en endeløs række af lugte vi kan tilføre maden. Jo mere varieret duften er, desto rigere oplever vi smagen. Dette kan opnås ved at anvende krydderier, krydderurter eller en god bouillon, men også ved at kombinere ingredienser med en karaktaristisk aroma, for eksempel svampe med tomat.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s


%d bloggers like this: